Grand Hotel Constanta

 În anul 1912, Stavro Dumitriu, important om de afaceri grec, a cumpărat de la Primăria Constanţei, un teren de 1.450 de metri pătraţi. Pe atunci terenul se afla în plin câmp la marginea oraşului.  Suma de achiziţie a terenului a fost de  98.870 de lei şi 50 de bani. Prietenii omului de afaceri i-au spus acestuia că este nebun pentru că  a luat un teren acolo pentru a ridica un hotel.

Opt ani mai târziu, în 1920, se deschideau uşile hotelului care a devenit, în scurt timp, unul dintre reperele Constanţei. Construcţia a durat cinci ani planurile fiind executate de arhitectul francez  Edgar de Goue, arhitect care şi-a pus amprenta şi pe alte clădiri importante din oraş cum ar fi spre exemplu Hotel Palace. Faţă de proiectul iniţial construcţia avea un etaj mai puţin. Acesta a rămas în fază de proiect şi nu a mai fost realizat. Noul hotel era dotat cu electricitate şi încălzire centrală şi a avut un succes imediat în rândul oamenilor de vază care aveau nevoie de cazare.

După moartea lui Stavro Dumitriu, în 1940, afacerea GRAND HOTEL a fost preluată de fiul acestuia, Dumitru St. Dumitriu. Hotelul, care la parter avea restaurant, sală de lectură şi muzică şi mai multe spaţii comerciale închiriate, era unul dintre punctele de atracţie ale oraşului. Dumitru St. Dumitriu era, la fel ca tatăl său, un abil om de afaceri, fiind un actor important pe piaţa imobiliară dobrogeană. Tinereţea şi-a petrecut-o în străinătate, începând cu 1926, în calitate de reprezentant direct al societăţii Ford Motor Company în diverse oraşe precum Trieste, Alexandria şi Istanbul.

Din 1932 el a devenit reprezentant pentru Balcani al companiei americane. Când a preluat hotelul, a înfiinţat la parterul său reprezentanţa Ford în Dobrogea. Influenţa pe care o avea pe plan local Dumitriu este ilustrată şi de titlul de viceconsul onorific al Cehoslovaciei la Constanţa.

 În comunism clădirea îşi pierde ornamentele bogate de pe faţadă.You Might Also Like

0 Comments