In perioada interbelica Sinaia era o statiune atat de renumita incat a dat numele unui vapor, nava ce avea sa joace un rol major in razboiul civil din Spania.

In perioada interbelica Sinaia era o bijuterie de statiune. Un resort ce se adresa celor mai bogati turisti romani sau straini, fiind ajutata si de statutul de resedinta regala.

Acest renume avea sa se concretizeze in 1924 cand in santierele navale Barclay, Curle & Co. Ltd.  din Glasgow era lansat la apa pachebotul SS Sinaia.

Vaporul avea o lungime de 134 de metri, o latime de 17 metri, putea acomoda 600 de pasageri si atingea o viteza maxima de 13.5 noduri.

A fost operat de catre Fabre Line pe ruta Marsilia - Providence, Rhode Island.


In anul 1939 nava se indreapta catre portul Sete din sudul Frantei unde imbarca primii refugiati ai razboiului civil din Spania. Desi nava avea o capacitate de doar 600 de pasageri, la bord au urcat 1.800 de oameni care urmau sa inceapa o noua viata in Vera Cruz Mexic.

plecarea din Franta

Viata la bord isi continua cursul

Printre pasageri se aflau 300 de copii (alti 3 s-au nascut pe parcursul voiajului), un ginecolog, un dentist, un pneumolog, un dermatolog, doi pediatrii si doi farmacisti.

o scurta oprire in Madeira pentru aprovizionarea cu apa si alimente

un cuplu de tineri aflati la bord  

o ultima privire spre o Spanie preluata de Franco si un Gibraltar inconjurat de nave miltiare germane

primul copil nascut in timpul voiajului a fost o fetita botezata Sussane Sinaia del Mar

fostul ministru al agriculturii Vasquez Humasque joaca table cu celebrul poet Pedro Garfias 

La bord moralul era intretinut de jurnalistul si poetul Don Antonio Zozaya in varsta de 80 de ani 

la orizont se vad coastele Mexicului 

bucurie la bord 

In zorii lui 13 iunie vaporul acosteaza in Vera Cruz

In timpul celui de al doilea razboi mondial SS Sinaia trece in posesie marinei militare germane si opereaza ca nava spital pana in 1944 cand este sabordata in apropiere de Cap Janet, Marsilia. In 1946 este ranfluata pentru recuperarea fierului vechi.You Might Also Like

0 Comments