Mangalia - monumente pierdute: Farul de pe faleza, Bustul Constantin Motas si Monumentul Eroilor Mangalioti

Intre 1947 si 1956, din cauza nou instalatului regim comunist, peste 80% din orasul Mangalia ajunge sub buldozere, pierzand astfel si trei monumente majore, doua de for public, iar cel de al treilea de arhitectura.

Discutam bineinteles de bustul profesorului Constantin Stefan Motas, cel care alaturi de eforturile uriase ale Principesei Maria si medicului Ion Cantacuzino au reusit sa fereasca Mangalia de epidemia de holera din 1913 prin producerea unui vaccin care a salvat mii de vieti.

Constantin Motas a fost profesor universitar, director al Scolii Superioare de Medicina Veterinara si primul decan al Facultatii de Medicina Veterinara.

In cinstea acestuia pe aleea Farului din Mangalia se amenajaeaza o mica piateta in care se afla bustul profesorului.


In imaginea de mai sus se observa si Farul de Aterizare care a dat numele aleii de promenada, o inedita constructie, anexata locuintei paznicului farului, realizate intr-un stil ce aminteste de constructii similare de pe coasta britanica.

Cel de al treilea monument disparut este cel dedicat celor 32 de eroi mangalioti morti in primul razboi mondial.  Acesta a fost inaugurat in 22 august 1927, in apropiere de mare, chiar in spatele farului despre care am discutat mai sus, fiind opera a marelui sculptor Ion Jalea. Pe timpul verii in piata monumentului, fanfara tinea spectacole care incantau deopotriva localnicii dar si turistii.You Might Also Like

0 Comments