O cale ferata disparuta Constanta - Gara Belona

Anii '30 au fost unii care au transformat statiunea Eforie (Eforie Nord de astazi) intr-unul dintre cele mai cautate resorturi de pe litoralul romanesc al Marii Negre.

Arealul  Eforie - Carmen Sylva - Techirghiol - Techirghiol-Plaja  era o zona a elitelor, o retea de resorturi de lux nascute in urma eforturilor depuse de Movila si Blank. Cazinouri, restaurante, baruri, terenuri de golf, terenuri de tenis, hoteluri, vile de lux, sanatorii, toate acestea puteau fi gasite aici.

1935 - statia Belona vazuta de pe terasa hotelului cu acelasi nume

Aceasta dezvoltare a adus cu sine si investitii in infrastructura de transport cu precadere cea feroviara. Pe langa linia ferata inaugurata in 1927 care ducea pana la Carmen Sylva (Eforie Sud) si breteaua catre Techirghiol, se amenajeaza o linie mai putin cunoscuta astazi, care traversa Eforie Nord, la mica distanta de mare, urmand traseul actualului bulevard Tudor Vladimirescu.

Discutam de un sunken rail de cativa kilometri care in actuala zona Belona revenea la nivelul solului pentru a se uni cu linia catre Carmen Sylva. De altfel in zona Belona se si amenajeaza un mini triaj.

In 1934 se inaugureaza superbul hotel Belona, o impozanta cladire art deco in forma de vapor, proiectata de arhitectul George Matei Cantacuzino. Cu aceasta ocazie se amenajeaza si gara Belona, dar si capul de linie pentru autobuzele ce faceau curse intre Constanta si Eforie Nord si bineinteles o statie de taxi.

1934. Hotelul Belona in ziua inaugurarii. Vedem santierul de amenajare a statiei CFR

mijlocul anilor '30 calea ferata vazuta de pe acoperisul sanatoriului liceelor militare

1933 in stanga vedem traseul caii ferate pe langa vilele din parcelarea Blank

vila Aviana cu linia ferata in fundal


You Might Also Like

0 Comments