Scoala I. Gh Duca - prima institutie de invatamant din Constanta dotata cu bazin de inot

In anii '30 primarul Grigorescu ia decizia ca pe noul bulevard Regina Maria să se realizeze o şcoală modernă, cu toate dotările necesare. 

Cel care primeşte lucrarea este arhitectul Ioan Căpşuneanu. Născut în anul 1903, promotor al modernismului si art deco-ului, acesta îşi pune semnătura pe numeroase clădiri din Constanţa.
Capsuneanu proiectează o şcoală în stil art deco unicat în oraş. Şcoala, pe numele său "I. Gh. Duca" era desfăşurată pe parter, etaj şi terasă. Superba terasă era umbrită de pergole. Pentru a da şcolii un caracter marin, Căpşuneanu alege ca motiv pentru gardul imprejmuitor şi porţile de acces tematica pachebotului - balustradele şi colacul de salvare. Însă ceea ce îi dă unicitate şcolii este bazinul de înot.

Acesta se întindea în lateralul şcolii având deschidere directă la bulevard.

Şcoala inaugurată în 1937 era o adevărată mândrie pentru oraş, primar şi arhitect.Din păcate sosirea comunismulu a adus cu sine arestarea lui Căpşuneanu şi nişte decizii care au făcut să dispară farmecul clădirii. Astfel in locul terasei se amenajează un etaj şi o mansardă şi se extinde clădirea cu o aripă nouă care nu avea nici o treabă cu arhitectura iniţială. Bazinul de înot este la rândul lui umplut cu pământ şi deasupra se amenajează o alee şi spaţii verzi. După revoluţie se realizează o extindere a Bibliotecii total nenspirată, noua aripă obturând vizibilitatea asupra unei laturi a vechii şcoli interbelice.

You Might Also Like

0 Comments