SMR Basarabia , sora SMR Transilvania, o nava despre care se vorbeste prea putin

Din frumoasa flota de pasagere a Romaniei interbelice a facut parte o moderna si eleganta nava mult prea putin amintita in presa de astazi, spre deosebire de sora sa, SMR Transilvania. Numele navei este SMR Basarabia.

Nava a fost finalizata si livrata Romaniei in 1938, dupa livrarea SMR Transilvania, ambele fiind construite in santierul naval Burmeister & Wain din Copenhaga  Danemarca.

Lungimea era de 132 de metri si latimea de 17 metri, avand un deplasament de 6.406 tone si o capacitate de 410 pasageri. Motoarele diesel (impreuna cu Transilvania erau singurele nave cu o astfel de motorizare din flota de pasagere a Romaniei) de 14.400 hp dezvoltau 18 noduri.

In 1938, alaturi de SMR Transilvania intra pe ruta Constanta - Alexandria si ocazional opereaza croaziere si catre alte porturi din Mediterana.

In 1939 realizeaza un singur voiaj catre New York cu ocazia New York World's Fair, eveniment ce s-a intins pe doi ani si unde Romania a avut un loc de cinste intre marile puteri, pavilionul fiind ridicat langa Fantana Natiunilor.


Odata cu inceperea celui de al doilea razboi mondial Transilvania si Basarbia sunt trimise la Istanbul unde sunt date in pastrare statului turc.
Pe 12 decembrie 1944 o delegatie sovietica si romana se deplaseaza la Istanbul pentru preluarea navelor si aducerea lor in tara. Din pacate SMR Basarabia, in 1948 este confiscata de URSS ca prada de razboi si este rebotezata MS Ukraina. Continua sa navige pana in 1988 cand este taiata si data la fier vechi. 

You Might Also Like

0 Comments