SMR Transilvania - lebada Marii Negre, cea mai rapida nava de pasageri din flota Romaniei interbelice, distrusa cu buna stiinta de catre guvernul comunist

 Pe 11 februarie 1938 este lansata la apa in santierul naval Burmeister & Wain din Copenhaga   Danemarca, pasagerul Transilvania. Lucrarile sunt finalizate in data de 11 iunie 1938.


Nava avea un deplasament de 6.672 TDW, o capacitate de 412 persoane, o lungime de 128 metri, o latime de 17 metri si o viteza de 25 noduri. La interior dispunea de restaurante elegante, sala de evenimente,, 2 apartamente, 6 cabine de lux, 8 cabine semilux, 32 cabine clasa I, 43 cabine clasa II si 38 de cabine clasa III.

gata de plecare catre Yalta

restaurant Clasa I

langa Insula Serpilor o furtuna ii face pe multi sa sufere de rau de mare


In data de 26 iunie soseste in portul Constanta,  pornind in maiden voyage pe ruta Constanta - Insula Serpilor - Yalta si retur, avand la bord inalte oficialitati romane, presa si personalitati ale vremii. Aceasta plecare s-a facut fara traditionalul botez, si poate acesta a fost ghinionul care a urmarit apoi superba nava. Un al doilea voiaj are loc in data de 9 august pe acelasi traseu.

Pe data de 8 septembrie are loc botezul navei, iar in 13 septembrie pleaca in prima sa cursa catre Orient pe ruta Constanta – Alexandria – Haifa – Beirut – Pireu – Istanbul – Constana, inlocuind batranul pasager SMR Carol I. Trebuie precizat ca SMR Transilvania, alaturi de sora sa SMR Basarabia au fost primele nave de pasageri motorizate diesel din flota romaneasca.

Odata cu inceperea celui de al doilea razboi mondial Transilvania si Basarbia sunt trimise la Istanbul unde sunt date in pastrare statului turc.

Pe 12 decembrie 1944 o delegatie sovietica si romana se deplaseaza la Istanbul pentru preluarea navelor si aducerea lor in tara.

In urma exploatarii continue si a unui acident petrecut la Galati din cazua scaderii nivelului Dunarii, Transilvania este dusa in 1975 in portul Constanta pentru reparatii capitale. Din pacate din lipsa de fonduri la nivel national dar si din lipsa de interes, lucrarile nu mai incep. Mai mult guvernul comunist raspunde negativ numeroaselor solicitari facute de catre Institutul de Marina care dorea sa preia si sa repare nava.

O alta solicitare vine din partea ONT care dorea sa repare nava si sa o mute in Portul Tomis din Constanta unde urma sa devina hotel. Din nou guvernul comunist refuza.

Cea de a treia si ultima cerere vine tocmai din partea santierului naval Burmeister & Wein din Copenhaga   Danemarca. Si acestia doreau sa repare vaporul care urma apoi sa fie expus la Muzeul Naval Copenhaga. Cum va puteti imagina si aceasta cerere este refuzata.

Pe 15 martie 1979 este remorcata si dusa la Galati unde este andocata intr-o dana necorespunzatoare. Si in ciuda numeroaselor cerei facute de catre capitanul Octavian Plesoianu si de catre ICEPRONAV nava este tinuta pe loc. Urmeaza o noua perioada in care nivelul Dunarii scade foarte mult. La 9 septembrie 1979, ora 08:15, nava amiral a flotei romanesti se desprinde din parame si se culca pe altura stanga. Este lasata in acest stadiu pana in 1983 cand 40% dintre ea este taita si dusa la fier vechi. Resturile navei au fost ranfluate abia in 2008, punand capat tragicei povesti a celei care a fost mandria navigatiei din Romania.You Might Also Like

0 Comments