Spitalul C.A.S. Constanța și trista poveste a arhitectului Ioan Pușchilă

Perioada 1930-1940 rămâne în continuare unică în sistemul medical românesc. Anual se dădeau în folosință unitați medicale de stat și private ce totalizau aproximativ 2.000 de paturi. De la sanatoriile din munți și de pe litoral, până la spitalele C.A.S. din reședințele județene și centrele medicale comunale. 

La sfârșitul anilor '30, în Constanța, lângă actualul parc al gării este ridicat Spitalul C.A.S., o clădire modernistă, de dimensiuni respectabile, gândită pentru a face față unui oraș care se mărea de la un an la altul. Arhitect principal al imobilului este tânărul, pe atunci încă student la arhitectură, Ioan Puschilă.


Arhitectura clădirii - streamline deco, preia elemente din tematica pachebotului, o temă foarte des folosită la spitalele/sanatoriile construite în toată țara în acea perioadă.

un colaj de imagini din 1940

Din păcate odată cu instaurarea teribilului regim comunist, tânărul arhitect este trimis la închisoare pe motivul simpatiilor legionare.

Pe perioada detenției regimul comunist i-a ordonat proiectarea unor obiective importante în municipiul Constanța: stadionul Farul și fântâna Dragonului (cea mai mare fântână arteziană din România), însă fiind deținut nu avea voie să semneze proiectele.

În închisoare Pușchilă se îmbolnăvește și într-un final este eliberat. După eliberare se angajează la Institutul Agronomic. Experiența anterioară de la Spitalul C.A.S. a făcut ca Pușchilă să primească ordinul de a proiecta un nou spital în Constanța, actualul Spital Județean. După aceasta în anii '60 Pușchilă realizează Palatul Administrativ (Casa Albă) și clădirile din Stațiunea Venus.


You Might Also Like

0 Comments