Istoria tramvaiului constantean pre 1950

Daca despre primele linii de tramvai din Bucuresti am vorbit in articole anterioare, unde am prezentat inclusiv primele tramvaie romanesti realizate la inceputul anilor 40 de catre Uzinele Malaxa, astazi o sa discutam despre reteaua de tramvai din Constanta pre 1950.

Dupa cum am prezentat ina rticole anterioare, inainte de 1944, transportul urban si suburban din Constanta era efectuat cu ajutorul Fordurilor si Chevroleturilor detinute de Societatea de Transport Public (STP).

Autobuzele STP in Piata Ovidiu | fotografie din colectia Pascale Roibu

cursa Constanta - Tuzla cu autobuzul STP-ului

Cu toate acestea primele planuri privind introducerea  tramvaielor in oras au loc la inceputul anilor '20.

Astfel conform hartii din 1921, pe bulevardul Mamaia, in actuala zona Hotel Royal se intentiona ridicarea unei noi uzine electrice, cea veche construita pe actuala strada Rascoala din 1907, in apropiere de intersectia cu bulevardul Ferdinand (cladire care in prezent cu fatada agresiv modificata, gazduieste sediul RAJA), nemaifacand fata unui oras in plina expansiune.


uzina electrica | fotografie din colectia Arhitect Radu Cornescu

Analizand harta din 1921 vedem locatia Pietei Chiliei, despre care am scris in acest articol (https://www.romania-interbelica.com/2022/01/cum-arata-piata-care-dat-numele-unui.html). Dar si planurile pentru o scoala, o biserica, noua uzina electrica si depourile tramvaiului. 

Piata Chiliei |  | fotografie din colectia Arhitect Radu Cornescu


Dintre toate acestea s-au concretizat doar piata (demolata in comunism) si scoala. Biserica nu a mai fost cladita, iar uzina electrica a fost amenajata in anii '30 intr-o alta locatie, mai exact pe malul lacului Tabacarie, in actuala zona La Dolce Vita. Despre ea puteti citi pe alrg aici: https://www.romania-interbelica.com/2021/09/centrala-termo-electrica-constanta.html

CTE - uzina termo electrica de pe malul lacului Tabacarie

Revenind la tramvai, cel mai probabil linia urmarea traseul caii ferate de Mamaia, insa asa cum spuneam mai sus planul nu s-a concretizat.

Inceputul anilor '40 aduce cu sine zorii celui de al doilea razboi mondial. Astfel la finele lui 1942 se pune baza documentatiei prin care in Constanta se infiinteaza prima linie de tramvai. Pentru realizarea ei se aduc de la Odessa ca prada de razboi: 9 tramvaie cu motor, 6 remorci de tramvai,100 de stalpi, 5 km de sina, 4 km de cablu, 1 grup convertizor.

De intregul proiect s-a ocupat arhitectul sef al orasului, nimeni altul decat Ioan Capsuneanu care dealungul timpului si-a pus semnatura pe cladiri emblematice ale Constantei interbelice, cum ar fi printre altele Cazinoul Societatii Salavamar din Mamaia (imaginea de mai jos).Tramvaiele aduse de la Odessa, in numar de 9 au fost fabricate in 1913 in Rusia. Astfel au fost aduse 4 tramvaie Kolomensky avand indicativele 507, 515, 522 respectiv 607 si 5 tramvaie Mytishchi avand indicativele 608, 612, 619, 621 respectiv 629. Linia functiona pe bulevardele Regele Carol 1 (Tomis) si Regina Maria (Mamaia) avand capete de linie la Gara (zona tribunalului de astazi) si Spitalul Militar (rondul de intoarcere de la spital mai exista si astazi).

in plan indepartat tramvaiul 515 pe strazile din Odessa, foto: http://englishrussia.com


in stanga tramvaiul 621 pe strazile din Odessa foto: http://englishrussia.com

tramvaiul 608 la periferia Odessei | skyscrapercity.com

tramvaiul 621 in Odessa | skyscrapercity.com

Trebuie precizat ca tot din Odessa, tramvaiele Kolomensky cu indicativele 501, 508 si 521, precum si tramvaiele Mytishchi 610, 615 si 630 au ajuns la Galati.

La finalul razboiului, insa, Romania a fost nevoita sa dea inapoi URSS-ului tramvaiele si infrastructura aferenta.

You Might Also Like

0 Comments