Pavilionul României la Expoziția Internațională de la Bruxelles

La Expoziția Internațională de la Bruxelles, România s-a prezentat cu un pavilion proiectat de arhitectul Moșinschi. Mari panouri de zidărie pe cele două laturi din dreapta și din stânga arătau în incizia subliniată în albastru a lui Mac Constantinescu, îndeletnicirile de căpetenie ale țării și peisajul ei fizic și sufletesc, strânsul snopilor, scoaterea petrolului, cârmitul plutelor pe râuri. Deasuora ușilor de la intrare se afla vulturl de argint al stemei, cu semnele tutoro provinciilor pe piept. În pridvorul acoperit se aflau cele mai frumoase vederi din România, în diapozitive luminate ziua și noaptea.


La itnerior pavilionul era împărțit în 3 încăperi ce porneau dintr-o sală monumentală. În sala de intrare se găsea statuia călare a Regelui, înconjurată de vitrinele cu coiful scit și tezaurul de la Pietroasa, iar pe margini cele mai prețioase evanghelii și podoabe mânăstirești din Bucovina.


În primul grup de săli, de-a stânga, patru camere la rând sunt dedicate secției economice: agricultură, lemn, petrol și transporturi, cu accent pe feroviar. În al doilea grup de săli, în dreapta sunt 3 camere, dintre care una dublă. Aici se regăsesc expoziția de artă populară și cărțile Fundației Culturale Regale, biroul de turism și un magazin de desfacere a produselor industriei casnice. În sala mare din mijloc erau expuse lucrări de artă: sculptură și pictură.You Might Also Like

0 Comments