The OSIN Theater

Un concept interesant adus în România anilor '30 din Statele Unite ale Americii (mai exact New York) a fost aplicat de compania petrolieră OSIN. Aceasta finanța spectacole de divertisment ce includeau muzică, comedy sketches, concursuri. Aceste spectacole de 60 de minute se desfășurau în fața unei audiențe live, fiind însă în același timp și înregistrate, iar  mai apoi difuzate la radio.

colaj din fotografii realizate de Willy Pragher

Din referințele de epocă găsite pînă acum am reușit să identific o a doua companie care făcea (în România) la rândul ei un astfel de show - Frigidaire, companie americană, divizie a gigantului General Motors, cu o activă prezență în țara noastră. Este foarte posibil ca și alte companii americane, în special din domeniul auto să fi finațat la rândul lor propriile spectacole.

Spuneam la început că acest tip de show a fost adus din New York. Dacă filmul s-a născut și s-a dezvoltat într-o industrie gigant la Hollywood, game shows, sitcoms, variety shows s-au născut pe scenele de pe Broadway ca spectacole cu live audience ce erau simultan înregistrate pentru marile case radio: ABC, CBS, NBC (the big trio). Pentru a putea acoperi costurile destul de mari pe care le generau unele dintre programe s-a apelat la sponsori, iar marile companii au îmbrățișat larg acest tip de colaborare care mai apoi, odată cu dezvoltarea televiziunii în anii '50 s-au transformat în emisiuni de divertisment, spe exemplu: What's my line, Password, Milton Berle Show, The Dean Martin Show, Superman, Batman, I love Lucy, Meet Corliss Archer, Beverly Hillbillies, I dream of Jeannie, Kraft suspense theater etc.

You Might Also Like

0 Comments