Petrolierul "Palpetro" și cele peste 200 de kilograme de hașiș.

În anii '30 portul Constanța era una din principalele porți de intrare a hașișului în Europa, polițiștii ducând o luptă continuă cu contrabandiștii, nu de puține ori întâlnirile dintre ei se sfârșeau cu schimburi de focuri. Drogurile ajungeau în țara noastră prin intermediul vapoarelor de pe ruta orientală. "Regele vaselor contrabandiste" era petrolierul Palpetro.


La bord drogurile erau ascunse în sacii de marfă și butoaiele de pe punte și în cală în saci de cărbuni.
Sacii erau cu grijă aruncați peste bord unde erau preluați de pescari și duși cu barca în golful unde acum este portul Tomis. Aici pescarii îî puneau la uscat printre bărci și năvoade.După ce se usca, marfa era scunsă în vechile tuneluri și catacombe din perioada romană, o parte urmând a lua drumul altor țări (plecarea se făcea de la celebra casă de la numărul 40 - imaginea de mai jos), iar o parte rămânea în țară, în Constanța, cele mai cunoscute opium dens erau pe stada Justiției la numărul 11 (închis în urma unei razii a poliției care a dus la arestarea femeilor care îl operau: Maria Stanciu și Sofia Detcu), în Piața Ovidiu și pe bulevardul Independenței șa numărul 27.


Rețeaua a fost condusă (până la arestările făcute de comisarul Capriș) de Taflă, bucătar care se ocupa și cu traficul de droguri, mătăsuri, țigări și care își ridicase o casă pe strada Vasile Marcovici la numărul 3. Acesta i-a avut alături pe Anca (personajul chel din imaginea de mai jos), Tarzan, Mihalache, Cap de Oțel, Alioșka Nebunul (un rus care reușise să fugă din URSS), Costică (fost marinar, reprofilat în paznic de bordel care ținea ascunsă cocaină în piciorul de lemn) și alții care au continuat operațiunile după arestarea lui Taflă. Locul de adunare preferat era cârciuma lui Iani Chiorul. 

În cârciuma lui Iani Chiorul se discută despre razia poliției.În anul 1932, poliția, condusă Dănescu de a reușit un filaj în urma căruia au fost capturate peste 200 de kilograme de droguri sosite la bordul navei Palpetro. Acestea au fost ascunse în casa de la numărul 40 și în ruinele unei case care avea un tunel ce comunica cu vechile galerii romane (imaginea de mai jos). Dănescu mai reușise o captură de 160 de kilograme la bordul vaporului Minhla, ocazie cu care s-a ales și cu un picior rupt. În cadrul acestei operațiuni au fost arestate o serie de prostituate care se ocupau și cu alertarea contrabandiștilor, dar și birjari care se ocupau cu distribuția către clienți.
Celebrul vânător de contrabandiști Dănescu povestește unui reporter despre ultima captură.You Might Also Like

0 Comments