În statul Washington, există un muzeu dedicat Reginei Maria

În statul Washington, pe malul râului Columbia, între dealurile pline de vii și Parcul Național Maryhill există o mică comunitate neîncorporată, cu mai puțin de 100 de locuitori. Aici în 1926 magnatul industriei feroviare Sam Hill a ridicat un muzeu de artă europeană. Inaugurarea muzeului a avut loc în data de 3 noiembrie a aceluiași an, în prezența Reginei Maria a României, care avea o lungă relație de prietenie cu Hill.

Cu această ocazie, a fost pavat și drumul care ducea către mica așezare. De altfel vizita Reginei Maria în zona Pacific-North West a fost primită foarte călduros atât de autoritățile americane cât și de simplii cetățeni.

Queen Marie Gallery at Maryhill Museum of Art. Photo by Robert Reynolds | https://www.maryhillmuseum.org/


Peste 2.000 de oameni au fost prezenți la evenimentul inaugural, dintre care 400 de elevi ai școlilor din jur și o caravană de mașini sosită tocmai din Portland, Or. Regina Maria a donat muzeului peste 100 de obiecte de artă și de uz personal, printre care enumerăm: tablouri, icoane, manuscrise, precum și rochia purtată în 1896 cu ocazia căsătoriei dintre Țarul Nicolae II și Țarina Alexandra. 

Separat de acestea, Majestatea Sa a donat muzeului 400 de piese țărănești, de la îmbrăcăminte la diverse textile de uz casnic și decorative.

Acestora li s-au adăugat o replică a coroanei Reginei, bijuterii ce au aparținut M.S. precum și o impresionantă colecție fotografică ce documentează vizita acesteia în Statele Unite.

În 1951, celebra Alma de Bretteville Spreckels reușește să recupereze piese de mobilier din Palatul Regal și le donează muzeului.