La 8 kilometri de Oravita se afla o statiune fantoma - Marila. Aerul puternic ozonificat, izvorul din zona, peisajul superb au facut ca in 1878 sa se puna bazele unei mici si cochete statiuni alcatuita din vile de lux (apartinand nobilimii austroungare, ruse si britanice), mici hoteluri, un restaurant, un bazar, un mic sanatoriu si un elegant parc.

Statiunea devine rapid una dintre cele mai faimoase din Europa, aici venind la tratament chiar si cunoscutul autor Thomas Mann. Din pacate in timpul retragerii austroungare din 1919 statiunea este partial distrusa , aceasta fiind refacuta in anii '30.
In 1937, dupa planurile arhitectului Grigore Ionescu se ridica o superba cladire streamline deco desfasurata pe 6 etaje, care prin functiunea de sanatoriu devine piesa centrala a statiunii care isi recapata stralucirea de altadata.
(in 1863 in apropierea statiunii Imperiul Austroungar construieste viaductul JITIN - 114m)
Pana la etajul 5 inclusiv se aflau cate 100 de paturi pe nivel, etajul 6 fiind destinat relaxarii avand terasa, cafenea si cinematograf. La interior dispunea de superb lift din fier forjat (in prezent disparut).
In 1947 intra in administrarea CFR si isi schimba numele in Ilie Pintilie. O data cu regimul comunist incepe declinul care a continuat si dupa 1990, in prezent statiunea fiind disparuta, iar cladirea sanatoriului este efectiv o ruina, doar 3 niveluri fiind functionale, iar portiuni din terase si acoperis s-au prabusit.