Sanatoriul Moroeni, candva al doilea sanatoriu TBC din Europa si o bijuterie arhitecturala in mijlocul unei paduri de fagi

 In 1938, dupa doar 2 ani de construire, in muntii din judetul Dambovita, in mijlocul unei paduri de fagi, langa un izvor se inaugureaza sanatoriul TBC Moroeni, la vremea lui, cu cele 600 de paturi era al doilea ca marime din Europa. La scurt timp dupa inaugurare sanatoriul devine varful de lance al medicinei pneumologice romanesti, aici avand loc prima tomografie clasica si prima branhoscopie din Romania , precum si numeroase cercetari pentru imbunatatirea chirurgiei toracice.





Cladirea in stil art deco era alcatuita din 3 corpuri : un corp central cu 10 etaje si terasa si doua aripi cu 4, respectiv 2 etaje. Tot pe domeniul centrului medical se ridica si o mica vila cu destinatia de locuinta pentru directorul spitalului, medicul Sextil Rusu. Pe lateralele aripilor dinspre corpul central sunt executate o serie de basoreliefuri cu tematica medicala, o parte fiind pastrate pana astazi. Imobilul poarta semnatura arhitectului italian Antonio Viecelli. Un fapt interesant este constructorul, liderul echipei fiind nimeni altul decat "parintele" Cazinoului din Constanta, Daniel Renard.

sanatoriul vazut de pe terasa vilei directorului






Toate corpurile de cladire dispuneau de terase generoase cu o superba priveliste catre localitatile Glod si Moroeni. In jurul cladirii se amenajeaza un parc in terase decorat cu numeroase plante dar si fantani arteziene.


1937 sanatoriul in constructie

bazinul artezian, in fundal se vede vila directorului sanatoriului