Propaganda comunistă, care a continuat și după 1990, ne spune într-o primă variantă că teatrul de pe Tomis a fost amenajat într-o anexă a Liceului Mircea, care mai apoi a fost adusă la standardele necesare unei săli de spectacole de către conducerea comunistă, în altă variantă se vorbește despre transformarea sălii de sport. Și tot aceeasi propagandă motiva acoperirea ștrandului din laterala clădirii, ca fiind doar acoperirea unei fundații neterminate.
În realitate clădirea teatrului a fost începută la sfârșitul anilor '30 și finalizată în 1944. Discutăm de un impozant edificiu în stil art deco, cu o intrare monumentală inspirată după templele egiptene (o tematică des întâlnită în stilul art deco). Se pare că o mare parte dintre fonduri ar fi provenit de la Compania Petrolieră Concordia, cea care a denumit teatrul „Munca și Lumina”, posibil să fi fost sediul de la malul mării al companiei de teatru cu acleași nume din capitală. Capacitatea sălii era de 500 de locuri.
Din păcate în anii '50 are loc mizerabila refațadizare sovietică. Tot atunci are loc și acoperirea cu pământ a ștrandului orășenesc deși acesta era finalizat în proporție de peste 90%.
Mai jos aveți o imagine din 1944, realizată cu puțin timp înainte de inaugurarea clădirii. O imagine unicat care prezintă cele doua obiective așa cum erau ele în realitate.