15 august 1936 se punea piatra de temelie a Grand Hotel Rex Mamaia

 


Extras din știrile publicate cu ocazia punerii pietrei de temelie a Grand Hotel Rex Mamaia:

În ziua de 15 August din acest an, în cadrul serbărilor marine, s'a pus de către Măria Sa Regele Carol II, piatra fundamentală a hotelului O. N. T. din Mamaia. 

Oficlul Naţional de Turism, a pornit pe drumul realizarilor efective. Ridicări de clădiri similare acestui hotel (chiar în faţa plajei, care este una dintre cele mai căutate, din pricina nisipului fin şi a lăţimii, inaitând sub apele mării, pe o apreciabila distanţă) vor urma, la Turnul-Severin, Vâlcov, Balcic şi Predeal. În prezenţa M. Sale Regelui şi a membrilor guvernului, D1. Sergiu Dimitriu, preşedintele Oficiului Naţional de Turism, a rostit o succintă cuvăntare prin care a scos in evidenţă activitatea ce stă în faţa O. N. T.-lui, dar şi marile greutăţi naturale ce stau în cale şi din care naşte paralela unei invitaţii la colaborare necondiţionată, pentru toate organele administrative ale ţării. 


Viitorul hotel de la Mamaia, va fi opera arhitecţilor G. M. Cantacuzino şi Vasile Arion, cari au asociat cunoştinţele technice şi inspiraţia pentru a da un confortabil şi frumos hotel de plajă. 

Hotelul se construeşte cum se poate vedea in planul de situație, la 600 m. depărtare de instalaţiile de plajă (cazinoul Mamaia - n.n.). Este o impozantă construcţie pe o întindere de 2.000 m. pătraţi. Pe toată lungimea cladirii se întinde plaja. Lungimea hotelului este de 95 m., iar lăţimea plajei atinge 80 m. Totul este prevăzut în linii largi. Faţada către uscat, dă spre un parc încadrat de cartiere moderne şi de vile particulare (demolate în comunism, a supraviețuit doar Vila #30 - n.n), şi perspectiva se adânceşte peste pânza albastră a lacului Siut-Ghiol. Construcţia cuprinde IV etaje. Un parter cu dependinţe. Etajul I. Recepţia : care cuprinde un hall un salon, un bar. Sala de lectură, sala de corespondenţă şi restaurant. Etajul este deservit de terase întinse la mare. Sub aceste terase funcţioneaza un restaurant de plajă, şi cabinele hotelului. Etajele II, III, IV, cuprind camere şi apartamente de locuit. Apartamentele sunt prevăzute cu odăi de baie din utilajul cel mai modern. 

Camerile au cabinete de toaletă, cu duş. Sunt 120 de camere cu băi pe palier. Technica şi decoraţia se vor întrece ca să dea plajei noastre de la Mamaia, vestită şi aproape unică în lume prin mărimea, aşezarea şi nisipul ei, un hotel care să rivalizeze cu cele mai moderne clădiri ale apusului în acest gen. 

Străinii cari vor vizita Mamaia, vor afla în acest punct terminus C. F. R. cea mai modernă şi confortabilă locuinţă. Clădirea este în lucru şi se depun toate eforturile să fie gata până la ultimul detaliu, cum s'a prevăzut în planuri, până la deschiderea viitorului sezon balnear. 

Acest hotel se construeşte din fondurile speciale strânse prin C. F. R. în baza articolului 54 din legea de organizare O. N. T. 
You Might Also Like

0 Comments