Cum arăta complexul comercial Perla-Romarta din Mamaia în anul inaugurării.

Complexul Perla-Romarta a fost realizat în 1962 după planurile arhitecților Corneliu Dumitrescu (1937-2009) și Aron Solari Grimberg, în stil mid-century modern. Întrun articol viitor o să discutăm și cum a ajuns acest stil în România. Ansamblul, un veritabil open air mall cuprindea un spațiu de spectacole în aer liber (teatru și cinema), un magazin universal, numeroase spații comerciale, o galerie de artă, bazine arteziene și zone de promenadă și relaxare.


Centrul comercial a fost conceput pe ideea unui bazar modern cu mici magazine, cu largi spaţii de circulaţie între ele, toate magazinele fiind grupate în jurul unei grădini de agrement.

Folosirea unui rastel general, format din grinzi subţiri, care acoperă întreaga suprafaţă, creează un anumit joc de lumină şi umbră, o vibraţie care realizează o ambianţă de intimitate şi dă un caracter unitar întregului complex. 

Considerente de proporţionare între elementele ansamblului, cât şi pentru realizarea unui volum la scara pieţii, au determinat amplasarea rastelului de grinzi la 5 m înălţime. Acest rastel-umbrar trece, când liber, peste suprafeţele de magazine şi grădină, când acoperit, protejând circulaţiile de promenadă. 

Majoritatea magazinelor care compun centrul comercial sunt magazine de prezentare, pentru care s-a căutat o arhitectură adecvată. S-a ajuns la soluţia unor magazine total vitrate, cu compartimentări interioare realizate numai din mobilier, fără vitrine distincte, întregul magazin constituind de fapt o vitrină care participă la ansamblu. 

Magazinele care au un rulaj mai mare de mărfuri au fost amplasate într-un corp pe două niveluri, spre şosea, ele beneficiind pentru o mai bună aprovizionare şi de o curte de serviciu mascată între corpurile de clădiri. Evitarea amplasării curţii de serviciu la vedere, amenajarea de vitrine la spaţiile de depozitare, un portic folosit ca promenadă ce înconjoară întregul complex a făcut să se realizeze faţade unitare pe toate laturile. 

Între magazine, o serie de amenajări : jardiniere, scaune şi bănci de beton, grinzi de lumini şi lămpi « pitici », jardiniere suspendate, agrementează spaţiul rezervat circulaţiei. 

Magazinele mici, care flanchează latura dinspre mare a complexului, sunt ocupate de magazine tip « Romarta » (galanterie, artizanat, articole de plajă), precum şi de o librărie, agenţie O.N.T., birou de voiaj C.F.R. 

Pavilionul parter-etaj, dinspre latura vest, cuprinde la parter — un magazin alimentar cu autoservire, legume-fructe, tutungerie, consignaţie, farmacie, iar la etaj — un oficiu poştă-telefon, o expoziţie şi, bibliotecă. 
Suprafaţa totală construită este de 3 850 m2. 

Întreaga structură de rezistenţă se bazează pe o tramă de stâlpi metalici, aşezaţi la un interax de 4,80 m.

Ca sistem constructiv s-a adoptat soluţia de acoperire tip dală pe stâlpi metalici pentru magazinele mici şi tip dală pe stâlpi de beton pentru magazinul p + 1. 

Pentru pergolă s-a adoptat o placă montată pe grinzi, iar pentru rastelul general, un careaj de grinzi principale cu interax de 4,80 m; pe direcţia est-vest, pe grinzile principale, sunt aşezate o serie de lamele prefabricate din beton armat. 

S-au utilizat materiale curente de finisaj : tencuieli colorate cu vinacet, pardoseli de mozaic etc., în afara panourilor din ceramică smălţuită, folosite la îmbrăcarea panourilor de rigidizare. Teatrul de vara. sursa imagini: Florentin Oiță | Arhiva UAR | Ministerul Culturii


You Might Also Like

0 Comments