3 arhive video dispărute (?), elemente cheie în prezentarea vieții din România interbelică

 


În perioada anilor '30 s-au dezvoltat 3 arhive de film de o valoare inestimabilă: Criterion-Film București, O.N.T. (caravana cinematografică a O.N.T. este ilustrată în fotografia de mai sus). și  Asociația Compozitorilor din România. În prezent nimeni pare să nu mai știe nimic de existența lor.

În perioada 1929-1931 cu sprijin tehnic din partea companiilor americane, Asociația Compozitorilor din România a desfășurat o amplă campanie de identificare a cântecelor populare din toate regiunile țării. Fiecare cântec era înregistrat separat atât pe mediu de stocare în format audio cât și video.

Fiecare cântec era însoțit de un dosar în care se regăsea fotografia interpretului împreună cu detalii despre acesta: de unde știe cântecul, la ce instrumente cântă, nivelul de educație, locurile în care a călătorit, etc. 


O altă arhivă de o valoare inestimabilă a fost cea a Criterion-Film, companie bucureșteană care prezenta în cinematografe news reels românești realizate după modelul Fox News Reels ce rulau deja în țara noastră prezentând știrile internaționale.
You Might Also Like

0 Comments